Osteopathie voor stemproblemen

Ben jij een professionele stemgebruiker (leerkracht, advocaat, telefonist, presentator, zanger, acteur…) of iemand die gewoon graag zingt of toneel speelt? Dan kan osteopathie voor je stem wel iets voor jou zijn. Preventief (zie ook PREVENTIE) of bij klachten. Alles kan.

Hoe ik als osteopaat voor stemproblemen werk valt helaas niet uit te leggen in een simpele zin. Binnen je strottenhoofd zitten je stembanden. Dit geheel kan je zien als een complex systeem van spieren en gewrichten waarbij alles op de juiste manier moet werken om een goed stemgeluid te geven. Verder heb je je longen en thorax nodig om lucht langs je stembanden te laten passeren. Je strottenhoofd is ook nog nauw verbonden met je kaak en tong. Als we dit alles ruimer gaan bekijken kunnen we je strottenhoofd, en dus je stem, plaatsen tussen je hoofd en je borstkast. Je borstkast zit op je onderrug en bekken, je bekken op je benen en voeten. Dit lijkt logisch maar je stem wordt niet vaak beschouwd als een deeltje in dit geheel.

De positie van je hoofd kan invloed hebben op het functioneren van je stem. De beweeglijkheid van je ribben, borstwervels en borstbeen kan invloed hebben op je ademhaling en dus zo op je stemproductie. Je bekken kan invloed hebben op de beweeglijkheid van je bovenrug, etc.. Zo kan dus elk onderdeel van je lichaam invloed hebben op een ander. Gewrichten en spieren kunnen te zwak worden, te hard gespannen (hypertoon), ontsteken, overbelast worden, te weinig voedingsstoffen krijgen…

Als je bij mij komt met je stemprobleem zal ik dit volgens het osteopathisch concept benaderen. Lokaal denken we dan aan wat nu  juist het probleem is van je stem? Welk onderdeel van je strottenhoofd kan niet meer goed functioner en zorgt dus voor symptomen? En wat is er juist mee aan de hand? Op afstand moet er bekeken worden of er nog dingen zijn die niet goed functioneren elders in je lichaam en waarom. En wat zou hun eventuele relatie kunnen zijn met je stemprobleem?

Mijn taak is om dit alles te kaderen. Ik bekijk dit allemaal als geheel, leg de linken en reik je een oplossing aan die vaak multidisciplinair is. Wat ik dan doe is dingen die vastzitten letterlijk terug mobieler maken. Alle onderdelen van je strottenhoofd maar ook de rest van je lichaam. Ik zoek naar wat de  (achterliggende) oorzaak kan zijn van je probleem en geef je hier advies over.  Bijna altijd wordt er ook samengewerkt met een logopedist (met specialisatie stem!)  die je nu in optimale omstandigheden tools kan aanreiken om je stem te ontlasten, terug te leren belasten en om je probleem in de toekomst te vermijden

 

Met welke soort klachten kan je dan bij mij terecht?

Heesheid (dysfonie), stembandknobbels of stembandpoliepen, gespannen gevoel in de keel (globus), kuchen, keel schrapen als gevolg van te veel slijm of keelpijn na lang praten. Minder stembereik, stemvermoeidheid, slechte recuperatie. Beperkte mondopening. Pijn aan de kaken, gespannen schouders.