Osteopathie in de pre-orthodontische fase

Door middel van osteopathie gaan we op zoek naar de oorzaak van het probleem dat is ontstaan. Hoe komt het dat de kaak en/of de tanden van je kind verkeerd groeien en zijn er misschien nog andere dingen die we hieraan kunnen linken? Meestal gaat het om een probleem van de groei van de kaak en het aangezicht zelf, om een verkeerd gebruik van kaak en mond of om de bewegingen die er plaats vinden tijdens het drinken, eten, praten, slikken …

De filosofie van osteopathie is dat je lichaam steeds mobiel moet zijn. Er moet ruimte zijn om te bewegen op elk onderdeel. Indien dit niet lukt ontstaan er klachten. In dit geval dus het scheef groeien van de tanden of een verkeerde positie van de kaak. Het gaat hier meestal over een minder mobiele eerste nekwervel of de beenderen die het aangezicht en schedel vormen. Deze moeten in de kindertijd erg mobiel zijn om te kunnen groeien.  Andersom kan soms ook door de manier waarop je slikt, ademt of je lippen beweegt, je kaak of gebit niet op de juiste manier groeien. Gewoontes die je kind heeft gecreëerd zoals nagelbijten, duimzuigen, wangzuigen of de tong tegen de wang duwen kunnen het gebit of de kaak doen scheef groeien. Vervolgens kunnen ook elders in het lichaam klachten ontstaan. Vaak is dit hoofdpijn, pijn aan de nek of pijn aan de voeten of knieën. Op jonge leeftijd is het de groei van de kaak die meebepaalt hoe je kind zich opricht. (zie ook POSTUROLOGIE)

Als osteopaat maak ik gebruik van de groei van de schedel en de kaak om de beet te beïnvloeden, waardoor deze behandelingen een ideale startleeftijd hebben van 3-4 jaar tot de leeftijd van 12 jaar.
Na deze leeftijd werkt osteopathie vooral ondersteunend aan het werk van de orthodontist.