Osteopathie in de pre-orthodontische fase

Door middel van osteopathie gaan we op zoek naar de oorzaak van het probleem dat is ontstaan. Hoe komt het dat de tanden en/of de kaak van je kind verkeerd groeit en zijn er misschien nog andere dingen die we hieraan kunnen linken? Meestal gaat het om een probleem van de groei van je kaak en aangezicht zelf of gaat het om een probleem over hoe de kaak en je mond gebruikt wordt. De bewegingen die er plaats vinden tijdens het drinken, eten, praten, slikken..

De filosofie van osteopathie is dat je lichaam steeds mobiel moet zijn. Er moet ruimte zijn om te bewegen op elk onderdeel. Indien dit niet lukt ontstaan er klachten.In dit geval dus het scheef groeien van de tanden of een verkeerde positie van de kaak. Het gaat hier meestal over een minder mobiele eerste nekwervel of de beenderen die je aangezicht en schedel vormen. Deze moeten in de kindertijd erg mobiel zijn om te kunnen groeien. Andersom kan er door de manier waarop je slikt, ademt of je lippen beweegt, je kaak of gebit niet op de juiste manier groeien. Gewoontes die je kind heeft gecreëerd zoals nagelbijten, duimzuigen, wangzuigen of de tong tegen de wang duwen. Ook hierbij gaat je gebit of kaak scheef groeien. Vervolgens kunnen ook elders in het lichaam klachten ontstaan. Vaak is dit hoofdpijn, pijn aan de nek of pijn aan de voeten of knieën. Op jonge leeftijd is de het groei van de kaak die meebepaald hoe je kind zich opricht (zie ook POSTUROLOGIE)

Als osteopaat maak ik gebruik van de groei van de schedel en de kaak om de beet te beïnvloeden waardoor deze behandelingen een ideale startleeftijd hebben van 5-6j (start tandenwissel) tot de leeftijd van 12- 13j (laatste tandenwissel)
Na deze leeftijd werkt osteopathie vooral ondersteunend aan het werk van de orthodontist. Er wordt bijna altijd samengewerkt met de tandarts, logopedist met als specialisatie OMFT, orthodontist.